ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ ΟΛΑ
Σύρος, η αρχόντισσα των Κυκλάδων όπως την αποκαλούν με γοήτευσε από την πρώτη στιγμή. Φιλόξενοι, ευγενικοί και καλοπροαίρετοι οι Συριανοί με έκαναν να αισθανθώ σαν στο σπίτι μου στο πρόσφατο ταξίδι που διοργάνωσε το Pluton Travel. Έχουν μια φινέτσα διαφορετικοή από άλλους νησιώτες. Στο νησί αυτό κατέφυγαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τα Δωδεκάνησα (Χίος, Ψαρά κ.ά.) μετά το 1826 και διαμόρφωσαν τον κοινωνικό ιστό και την καθημερινότητα της πόλης.
Είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων γι αυτό στο νησί στεγάζονται πολλές κρατικές υπηρεσίες όπως δικαστήριο, αστυνομία και νοσοκομείο γι αυτό και έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους. Ακόμα και τον χειμώνα σφύζει από ζωή. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο και ήταν ένα από τα πιο πολυσύχναστα νησιά του Αιγαίου. Από ‘δω κατάγονται πολλές γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες.
Στη Σύρο οι παραστάσεις συνεχώς εναλλάσσονται. Οι αρχιτεκτονικές εναλλαγές προδίδουν την ιστορία και τις ρίζες των κατοίκων της. Σ’ αυτό το μικρό νησί συμβιώνουν απόλυτα αρμονικά εδώ και αιώνες καθολικοί και ορθόδοξοι χριστιανοί με τις δικές τους ιδιαιτερότητες.
ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ
Η Άνω Σύρος η συνοικία των καθολικών κτίστηκε από τους Βενετούς τον 13ο αιώνα για να προφυλάσσονται από πειρατικές επιδρομές και οι κάτοικοι ασπάστηκαν τον καθολικισμό. Ακόμη και σήμερα οι καθολικοί στο νησί είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Το ενετικό μεσαιωνικό στοιχείο φαίνεται έντονα με μια βόλτα στο κάστρο της Άνω Σύρου στα στενά γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια όπου ζουν μόνιμα 350 κάτοικοι. Ήταν παντού καλόγουστα μαγαζάκια, παραδοσιακά ταβερνάκια και μικρά μπαράκια. Στο «Συριανών καφεκοπτείον» κάναμε μια στάση για καφέ με μαγική θέα στο λιμάνι του νησιού. Λόγω στενότητας χώρου πολλά μπαράκια έχουν τοποθετήσει στα σκαλιά πολύχρωμες μαξιλάρες αντί για σκαμπό και καρέκλες και δίνουν έτσι έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στο νησί. Πού και πού ξεπροβάλλουν φουντωτές κάποιες βουκαμβίλιες που ομορφαίνουν πολύ το σκηνικό με το έντονο χρώμα τους. Είναι αδύνατον να αντισταθείς σε ένα ποζάρισμα για αναμνηστικές φωτογραφίες. Ψηλά στο λόφο δεσπόζει το καθολικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που άρχισε να κτίζεται τον 13ο αιώνα.
Στην Άνω Σύρο γεννήθηκε ο μεγάλος ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης. Μια στάση στο μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη επιβάλλεται. Με τη μουσική του να ακούγεται στο βάθος σαν υπόκρουση είδαμε πολλά από τα προσωπικά του αντικείμενα καθώς και χειρόγραφα στιχάκια του τα οποία έγιναν τραγούδια.
Για φαγητό στην Άνω Σύρο καθήσαμε στου “Λιλή”. Μια βεράντα με θέα στην πόλη και φαγητό μαγειρευτό με κρέας, τυριά και κρασί ντόπια που τρέλαναν τον ουρανίσκο μας. Τα μαραθοπιτάκια και το μοσχαράκι ριγανάτο θα μου μείνουν αξέχαστα. Κάτω από την ταβέρνα είναι “Η Κατώγα του Λιλή” ένα παλιό μικρό ταβερνείο με παλιά διακόσμιση από ξύλινα βαρέλια κρασιού. Εκεί έπαιζε ο Μάρκος Βαμβακάρης όταν ερχόταν στη Σύρο. Το σκηνικό θυμίζει παλιά ελληνική ταινία.
ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ
Κάτω από την Άνω Σύρο είναι η Ερμούπολη, η βασική πόλη όπου βρίσκονται όλες οι κρατικές υπηρεσίες και η καθημερινή ζωή των Συριανών. Καταστήματα, εστιατόρια, τράπεζες και το λιμάνι. Στην Ερμούπολη η αρχιτεκτονική αλλάζει. Τα σπίτια είναι όλα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά. Αυτό επειδή από τη Σύρο κατάγονται πολλές εύπορες οικογένειες εφοπλιστών και επιχειρηματιών που τα έκτισαν και τα φροντίζουν δείνοντας στην πόλη την αρχοντιά που την χαρακτηρίζει. Κάποια από αυτά τα αρχοντικά έχουν γίνει ξενοδοχεία που διατηρούν την αίγλη τους.
Στην κεντρική πλατεία Μιαούλη βρίσκεται το επιβλητικό δημαρχείο της Σύρου ένα από τα ομορφότερα Δημαρχεία της Ελλάδας κτισμένο τον 19ο αιώνα. Ήπιαμε μια φρέσκια τοπική λεμονάδα στο Βelle Εpoch στα αριστερά της εισόδου του δημαρχείου. Ήταν απαραίτητη για την υπόλοιπη βόλτα στην πανέμορφη πόλη. Ανεβαίνοντας προς τα πάνω βρήκαμε το Δημοτικό Θέατρο του νησιού. Είναι πιστή αντιγραφή σε μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Μικρό αλλά πανέμορφο δείχνει τη σημαντικότητα, την ευμάρεια και την επιρροή της Σύρου τον προηγούμενο αιώνα. Ανηφορίζοντας λίγα μέτρα πιο πάνω βρήκαμε τον ναό του Αγίου Νικολάου, σήμα κατατεθέν της Σύρου με τον επιβλητικό του τρούλο στο χρώμα του ουρανού. Είναι ο πιο σημαντικός ορθόδοξος ναός του νησιού και γιορτάζεται με μεγάλους πανηγυρισμούς στις 6 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο.
ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΒΑΠΟΡΙΑ
Μια ξεχωριστή και μοναδική εμπειρία στη Σύρο είναι η βουτιά στα Αστέρια, μια προβλήτα που κτίστηκε στην περιοχή βαπόρια για να κάνουν οι κάτοικοι τα μπάνια τους. Η θέα είναι παραμυθένια με τα νεοκλασικά εφοπλιστικά σπίτια που έχουν τα θεμέλιά τους στα βράχια και τον γαλάζιο τρούλο του Αγίου Νικολάου σε πρώτο πλάνο. Είναι η εικόνα που θα κρατήσω για πάντα από τη Σύρο.
Μετά το μπάνιο χρειαζόταν ένας καφές ή φαγητό και καθήσαμε στο Ciel ένα βραβευμένο καφεστιατόριο που όμοιό του δεν θα βρεις αλλού. Συγκαταλέγεται στα δέκα καλύτερα beach bars της Ελλάδας. Βρίσκεται ακριβώς διπλα στην προβλήτα. Μπορείς να κάνεις και εκεί τη βουτιά σου μιας και είναι πολύ καλά οργανωμένο με ξύλινες ξαπλώστρες και πετσέτα θάλασσας τα οποία βέβαια πληρώνεις. Εκεί μπορείς να απολαύσεις μοναδική κουζίνα και κοκτέιλς μέρα και νύχτα με την μοναδική θέα στα βαπόρια. Ήταν μια από τις εμπειρίες στο νησί που δεν έπρεπε να χάσουμε.
ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Κάτι που χαρήκαμε πολύ στη Σύρο είναι το ποιοτικό φαγητό. Επειδή το νησί ανέκαθεν απευθύνόταν σε εκλεπτυσμένο κόσμο και στις οικογένειες εφοπλιστών παντού φάγαμε εξαιρετικά, ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά αλλά και ντόπιο κρέας. Στην προβλήτα του λιμανιού πολλά εστιατόρια έχουν στήσει τα τραπέζια τους δίπλα στο νερό. Όταν βραδιάσει το θέαμα είναι συναρπαστικό. Η πόλη φωτισμένη καθρεφτίζεται στα ήσυχα νερά του λιμανιού. Για φρέσκο ψαράκι και ελληνικά θαλασσινά μεζεδάκια επιλέξαμε το “Περί Τίνος”. Υπέροχες γεύσεις, ευγενικό και πρόθυμο προσωπικό και θέα απερίγραπτη. Άλλα φημισμένα εστιατόρια μέσα στην πόλη είναι το “Μαζί” σε ένα παλιό κεραμοποιείο και το “Αρχονταρίκι της Μαρίτσας” με αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα.
ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΧΑΛΒΑΔΟΠΙΤΑ ΣΥΡΟΥ
Δύο ιδιαίτερα γλυκά φτιάχνουν στη Σύρο τα οποία βρίσκαμε παντού. Το λουκούμι και η χαλβαδόπιτα. Είχαμε τη χαρά να επισκευθούμε το εργαστήρι του Γιάννη Δεναξά και να δοκιμάσουμε όλες σχεδόν τις γεύσεις. Έφυγα από κει φορτωμένη με πολλά πακέτα για φίλους και γνωστούς. Τα υπέροχα λουκούμια του είναι μοναδικά σε γεύση και ποιότητα.Τα δοκιμάσαμε και ξετρελαθήκαμε. Τα λουκούμια με μαστίχα Χίου είναι μοναδικά.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Το νησί περιτριγυρίζεται από πολλές παραλίες. Μικρά κολπάκια, απάνεμα, προστατευμένα από τα μελτέμια βρίσκονται σε όλες τις πλευρές. Ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος διαλέγεις και παίρνεις. Γαλησσά, Κίνι, Φοίνικας, Αγαθωπές. Στις Αγαθωπές πήγαμε στο Ono Concept ένα beach bar που έδωσε στο ταξίδι μας glamour. Καλόγουστο στήσιμο με ξαπλώστρες ακόμα και στα βράχια, εκπληκτικό φαγητό, κοκτέιλς, μαγαζάκια ρουχισμού, ευγενικό προσωπικό και εκλεπτισμένη πελατεία. Εδώ συχνάζει η αφρόκρεμα του νησιού όλων των ηλικιών.
ΤΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ
ΚΙΝΙ
Δυτικά της Σύρου 15-20 λεπτά από την Ερμούπολη βρίσκεται το γραφικό Κίνι, ένα ψαροχώρι κτισμένο πάνω στη θάλασσα με πολλά ταβερνάκια και εστιατόρια κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Μας υποδέχθηκε στην είσοδο του χωριού ένα μπρούντζινο γλυπτό γοργόνας με ένα παιδί στην αγκαλιά της. Η παράδοση λέει ότι μια γοργόνα έσωσε το παιδί κάποιου ψαρά από τη φουρτούνα και οι κάτοικοι της έστησαν αυτό το όμορφο γλυπτό. Αφού περπατήσαμε και κολυμπήσαμε τελειώσαμε τη μέρα μας με φαγητό σε ένα από τα όμορφα ταβερνάκια με θέα το ηλιοβασίλεμα. Όλα έχουν ποιοτικό φαγητό σ΄ αυτό το χωριό. Η μυρωδιά του ψητού χταποδιού και του τηγανητού ψαριού είχε σπάσει τα ρουθούνια μας. Δεν αντισταθήκαμε στο γευστικό κάλεσμα. Επιλέξαμε το “Αλλού γυαλού”. Θεωρείται ένα από τα πιο “in” εστιατόρια του νησιού. Το επιβεβαιώνω ύστερα από την επίσκεψη μας. Φρέσκος αχινός, τραγανό καλαμάρι, τοπικές σαλάτες, ολόφρεσκο ψάρι και ότι άλλο φανταστείς ικανοποιούν και τον πιο δύσκολο πελάτη.
ΓΑΛΗΣΣΑΣ
Άλλο ένα πανέμορφο ψαροχώρι στη δυτική πλευρά του νησιού είναι ο Γαλησσάς. Το παραθαλάσσιο αυτό χωριουδάκι απέχει μόνο 7 χιλιόμετρα από την Ερμούπολη και η απάνεμη παραλία του είναι πολύ καλά οργανωμένη. Ξενοδοχειακές μονάδες και πανέμορφα δωμάτια είναι κυριολεκτικά κτισμένα πάνω στο κύμα. Στον Γαλησσά βρίσκεται και το θρυλικό καθολικό εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου που είναι κτισμένο μέσα σε μια σπηλιά πάνω στον βράχο. Εκεί μας οδηγεί ένα μονοπάτι παραθαλάσσιο (15 λεπτά περπάτημα) είτε διά θαλάσσης μια βαρκούλα. Γιορτάζει στις 19 Αυγούστου και 26 Δεκεμβρίου και γίνεται λειτουργία.
ΑΖΟΛΙΜΝΟΣ
5 μόλις χιλιόμετρα από την Ερμούπολη βρίσκεται ο Αζόλιμνος, Είναι η πιο κοντινή παραλία στην πόλη. Έχει οργανωμένη με ξύλινες ξαπλώστρες και πολλά μικρά ξενοδοχεία και δωμάτια. Το πιο φημισμένο beach bar εδώ είναι το Azo Blue. Για φαγητό πάνω στη θάλασσα στον “Κοντό του Ραφογιάννη” που έχει μαγειρευτά αλλά και ψητά της ώρας. Το ψητό χταποδάκι μυρίζει θάλασσα.
ΝΟΤΙΑ ΣΥΡΟΣ ΑΜΠΕΛΑΣ – ΜΕΓΑΣ ΓΥΑΛΟΣ – ΑΧΛΑΔΙ – ΒΑΡΗ
Αυτά τα μικρά και ήσυχα παραθαλάσσια χωριουδάκια βρίσκονται στη νότια ακτή του νησιού. Όλα έχουν οργανωμένες παραλίες, ταβερνάκια και μπαράκια για καφέ. Είναι γραφικά και απάνεμα. Υπάρχουν πολλές επιλογές τόσο για φαγητό όσο και για καφέ. Παντού σε όλες τις παραλίες υπάρχουν μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια με πρόσβαση κατευθείαν στη θάλασσα.
ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΡΟΣ
Αφήνω τελευταίο το πιο μοναδικό μέρος του νησιού. Η βόρεια πλευρά η οποία είναι προστατευμένη από το σχέδιο Natura 2018 και μαγευτήκαμε με την ησυχία της, τα αρωματά και τα χρώματά της. Δεν κατοικείται παρά μόνο από αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν σταφύλια αλλά και λαχανικά με τα οποία προμηθεύουν πολλά νησιά των Κυκλάδων. Η διαδρομή πανέμορφη μιας και είναι ψηλά και η θέα στη θάλασσα είναι πανοραμική. Φτάσαμε μέχρι το χωριό Σα Μιχάλης. Η καλύτερη ώρα είναι το απόγευμα για το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Για φαγητό καθίσαμε στο “Πλακόστρωτο” ένα παραδοσιακό πέτρινο σπίτι με μια θέα μοναδική στη θάλασσα. Μαγειρευτά φαγητά με ντόπια κρέατα είναι η ειδικότητα τους. Τέτοιο κόκορα με χυλόπιτες δεν είχα ξαναφάει. Εκπληκτικά ήταν και το κοτόπουλο με τζίντζερ, η καπαροσαλάτα και οι φλογέρες παστουρμά. Μακάρι να μπορούσαμε να δοκιμάσουμε όλα τα φαγητά αλλά γι αυτό υπάρχει πάντα η δεύτερη φορά.
ΓΕΝΙΚΑ
Η Σύρος είναι το νησί που τα έχει όλα. Πανέμορφη πόλη, γραφικά σοκάκια, ταβερνάκια πάνω στη θάλασσα με αυθεντικές γεύσεις θάλασσας, παραλίες, μπαράκια, εκλεκτούς επισκέπτες αλλά προπάντων φιλόξενους ανθρώπους. Συνδέεται καθημερινά με δρομολόγια πλοίων με τα διπλανά νησιά και τον Πειραιά. Από τον Πειραά με γρήγορο πλοίο η διαδρομή είναι μόλις δύο ώρες. Από τη Σύρο σε μισή ώρα βρίσκεσαι στην Τήνο και στην κοσμοπολίτικη Μύκονο σε 45 λεπτά. Διαθέτει και αεροδρόμιο με πτήσεις από Αθήνα.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Το ταξίδι οργάνωσε το https://www.plutontravel.com.cy/, το ταξιδιωτικό γραφείο που ξέρει να ανακαλύπτει νέους προορισούς. Ευχαριστώ για την πρόσκληση σε αυτό το πανέμορφο ελληνικό νησί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στον συνεργάτη του Pluton Travel, το https://sirostravel.gr/ για την υπέροχη ξενάγηση στο νησί.