Η Σύμη είναι ένα από τα Δωδεκάνησα στο Νότιο Αιγαίο πολύ κοντά στη κοσμοπολίτικη Ρόδο, με 2.600 περίπου κατοίκους. Είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική της τα όμορφα χρώματα στα σπίτια και τους άπειρους κολπίσκους της με καταγάλανα νερά. Ολόκληρη η Σύμη έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος για τις πολλές της ιστορικές μαρτυρίες από τα προϊστορικά χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση στο νησί αυτό γεννήθηκαν οι τρεις Χάριτες (Αγλαΐα, Ευφροσύνη, Θάλεια) θεές της γοητείας, της γονιμότητας, της ευγένειας και της σοφίας.
Η Σύμη από τα αρχαία χρόνια ήταν στην επικράτεια της Ρόδου και για λίγο στην κυριαρχία της Αθήνας. Αργότερα ήρθαν οι Ρωμαίοι, μετά οι Βυζαντινοί, και οι Ιωαννιτες ιππότες. Το 1522 την κατέλαβαν οι Οθωμανοί. Το 1912 ήρθε στα χέρια των Ιταλών και το 1944 περιήλθε στα χέρια των Άγγλων. Η ενσωμάτωσή της στα Δωδεκάνησα και η παράδοσή της στην Ελλάδα έγινε το 1948. Λόγω της προνομιακής της θέσης ευημερούσε. Είχε δυνατό εμπόριο, ναυσιπλοΐα και σπογγαλιεία.
Όταν την επισκέφθηκα μαζί με την φίλη μου την Τατιάνα διαπίστωσα πως η φήμη της εύλογα υπάρχει. Η αρχιτεκτονική αισθητική της την συγκαταλέγει στα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που έχει φανατικούς θαυμαστές από όλο τον κόσμο. Παρά τη δυσκολία να φτάσεις εκεί, αφού δεν έχει αεροδρόμιο, πολλοί είναι αυτοί που πάνε και ξαναπάνε επειδή είναι μοναδική. Ας ξεκινήσουμε όμως να μετράμε όλα όσα την κάνουν τόσο γοητευτική!!!.
1. ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΗ ΣΑΝ ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΟΜΑΝΤΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ .
Ο μόνος τρόπος για να φτάσει κάποιος στο νησί είναι δια θαλάσσης. Όταν το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι του νησιού και ξεπροβάλλουν τα πρώτα πολύχρωμα σπίτια, αρχίζουν τα πρώτα σκιρτήματα. Την ερωτευτήκαμε πριν καν πατήσουμε στη γη της. Η Χώρα, η πρωτεύουσα του νησιού, στέκεται αμφιθεατρικά στον λόφο σαν σκηνικό ταινίας και φτάνει ως κάτω στον γιαλό. Τα νεοκλασικά σπίτια με τα έντονα χρώματα έρχονται σε αντίθεση με το βραχώδες έδαφος της και δημιουργούν μια παράξενη γαλήνη. Το φυσικό λιμάνι σαν καθρέφτης αντανακλά όλη την ομορφιά της. Η Χώρα αποτελείται από δυο οικισμούς. Το Χωριό ή Πάνω Σύμη και τον Γιαλό.
2. ΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ
Ολόκληρος ο οικισμός της Σύμης έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος. Ο πρώτος οικισμός, ο παραδοσιακός νησιώτικος με τα δαιδαλώδη πλακόστρωτα δρομάκια, συσπειρώθηκε ψηλά στην πλαγιά του όρους Βίγλα γύρω από το κάστρο για ασφάλεια από τις επιδρομές των πειρατών. Αυτό είναι το Χωριό όπου μένουν οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού. Με την άνοδο της ναυσιπλοΐας στα μέσα του 19ου αιώνα και το εμπόριο με την Αίγυπτο και τη Μικρά Ασία άρχισαν να κτίζονται τα αρχοντικά κάτω στον γιαλό. Πανέμορφα διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά με αετοειδείς στέγες, κάποια με ευρωπαϊκή επιρροή και κάποια με μνημειακό ύφος στηριγμένο στα κλασικά αθηναϊκά πρότυπα. Στον Γιαλό έμεναν κυρίως έμποροι και καπεταναίοι που έκτισαν τα αρχοντικά τους με τα καλύτερα υλικά. Μάρμαρα Πάρου και Πεντέλης, ξύλα από την Τεργέστη, κεραμίδια από τη Μασσαλία, ασβεστοκονίαμα από τη Σαντορίνη και πρώτες ύλες από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Χαρακτηριστική είναι η πολυχρωμία των σπιτιών με τολμηρά χρώματα όπως ώχρα, λουλακί και τερακότα. Επίσης ξεχωριστά είναι τα αετώματα στις μετώπες με το «μάτι του βοδιού» και τα ασπρόμαυρα βοτσαλένια δάπεδα με όμορφα σχέδια. Σίγουρα θα γοητευτείτε με κάποια από αυτά και θα βγάλετε άπειρες φωτογραφίες στα κατώφλια τους.
3. ΤΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΣΟΚΑΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ «ΚΑΛΗ ΣΤΡΑΤΑ»
Το Χωριό με τον Γιαλό τα ενώνει η Καλή Στράτα που κάποτε ήταν ο εμπορικός δρόμος της Σύμης. Είναι μια ανηφόρα με πάνω από 500 πλατιά πέτρινα σκαλοπάτια. Στα δεξιά και αριστερά της διαδρομής θα ανακαλύψετε πανέμορφα διατηρητέα άλλα φροντισμένα και άλλα εγκαταλελειμμένα. Η διαδρομή αυτή σας βγάζει πάνω στο κάστρο και στη Μεγάλη Παναγιά ή Παναγιά του κάστρου, την Παναγιά την Χαριτωμένη και την Παναγία τη Λεμονίτισσα από όπου η θέα από ψηλά του λιμανιού είναι μαγική. Η καλύτερη ώρα για να περπατήσετε και να αγναντέψετε είναι μετά το μπάνιο σας στη δύση του ήλιου. Σταματήστε στη μεγάλη πλατεία του πάνω οικισμού για ένα δροσιστικό ποτό. Αξίζει τον κόπο να δείτε και αυτή την πλευρά της πόλης με τους ντόπιους κυρίως μεσήλικες και ηλικιωμένους να κάθονται στα σοκάκια να πίνουν τον ελληνικό καφέ τους και να μιλάνε. Αν χαθείτε στα δρομάκια θα σας κατευθύνουν με μεγάλη υπομονή και χαμόγελο.
4. ΕΧΕΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑΒΕΡΝΑΚΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΥΜΑ
Ποιο είναι το ζητούμενο στις καλοκαιρινές μας διακοπές; Να είμαστε όσο περισσότερο γίνεται δίπλα στη θάλασσα. Να γεμίζει το μάτι μας και η ψυχή μας με την ηρεμία και την απεραντοσύνη της. Τι ωραιότερο από ένα ταβερνάκι πάνω στη θάλασσα. Ε… λοιπόν, σ´ αυτό το νησί θα βρείτε πολλά. Τόσο στις παραλίες όσο και στο λιμάνι. Το περίεργο είναι ότι εκτός από ψάρια και θαλασσινά θα βρείτε και εκπληκτικό κατσικίσιο κρέας. Στο νησί θα δείτε πολλά «αδέσποτα» κατσίκια τα οποία πολλές φορές κατεβαίνουν στις παραλίες και δεν αφήνουν άνθρωπο σε ησυχία αν μυριστούν φαγητό!!! Έτσι τα ταβερνάκια όλα είναι περιφραγμένα για να προστατεύουν τον κόσμο από τα επίμονα κατσίκια που τρώνε τα πάντα. Εμείς φάγαμε ωραία στο ταβερνάκι της Μαραθούντας και στην παραλία Νανού.
Στο λιμάνι για τέλειο ψάρι το βραδάκι πήγαμε στον «Μάνο» όπου εκτός από εκπληκτικό φαγητό είχε και πολλούς celebrities μιας και είναι το μαγαζί που όλοι προτιμάνε. Ο ίδιος ο Μάνος υποδέχεται γεμάτος χαρά τον κόσμο του και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα μοναδική στον χώρο με την ευχάριστη προσωπικότητά του. Από τον Μάνο θα δείτε το φεγγάρι να ανατέλλει πίσω από το χωριό και το σκηνικό να καθρεφτίζεται στο λιμάνι. Το θέαμα είναι ανυπέρβλητο.
Ένα άλλο εκπληκτικό εστιατόριο πάνω στη θάλασσα είναι ο «Θόλος» στην άκρη του λιμανιού. Η καλύτερη ώρα για το ταβερνάκι αυτό είναι πριν τη δύση ώστε να απολαύσετε την απαράμιλλη θέα του οικισμού και τα πλοία που πηγαινοέρχονται. Στο μενού θα βρείτε και κρεατικά. Θα πρέπει να κάνετε κράτηση γιατί δύσκολα θα βρείτε τραπέζι.
5. ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΕ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΑ ΝΕΡΑ.
Αν ακόμα δεν πειστήκατε με τα επιχειρήματά μου για τη Σύμη είμαι σίγουρη πως τώρα θα υποκύψετε. Το νησί έχει πεντακάθαρα, υπέροχα, γαλήνια νερά για βουτιές. Μπορεί να μην βρείτε πολλές αμμουδερές παραλίες όπως σε άλλα νησιά αλλά τα νερά θα σας αποζημιώσουν. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε από τον γιαλό ένα από τα θαλάσσια ταξί που κάνουν διαδρομές από παραλία σε παραλία μιας και με το αμάξι δεν είναι προσβάσιμες. Εμείς πηγαίναμε με το «Ειρήνη» γιατί τα παιδιά που το είχαν ήταν πολύ ευγενικά και ευχάριστα. Σίγουρα θα πρέπει να κατεβείτε στην Αγία Μαρίνα με τα τιρκουάζ νερά. Εκεί θα βρείτε οργανωμένη παραλία και ωραίο εστιατόριο με πιο ιδιαίτερη ελληνική κουζίνα. Μπορείτε να κολυμπήσετε μέχρι το νησάκι με το εκκλησάκι και να ξαποστάσετε κάτω από τα πεύκα. Εμείς το πράξαμε και το απολαύσαμε. Μας συνεπήρε ο ήχος της θάλασσας, το τραγούδι των τζιτζικιών και το άρωμα των δέντρων και της αλμύρας.
Η παραλία που οπωσδήποτε πρέπει να κολυμπήσετε είναι του Αγίου Γεωργίου Δησάλωνα. Προμηθευτείτε νερό και φαγητό γιατί εκεί δεν υπάρχει τίποτα παρά μόνο ένα εκκλησάκι. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και είναι μοναδικής ομορφιάς. Σκιά θα βρείτε κάτω απο τα φύλλα των δέντρων αν δεν υπάρχει πολύς κόσμος. Το σκηνικό γύρω γύρω είναι άγριο με απότομα ψηλά βράχια. Τα νερά όμως είναι γαλήνια και καταγάλανα. Κολυμπήσαμε πολύ εκεί και επειδή δεν χορτάσαμε ξαναπήγαμε την επόμενη μέρα. Εκεί νιώθεις σαν ναυαγός. Σημαντική πληροφορία: στον Άγιο Γεώργιο δεν πιάνουν ούτε κινητά ούτε WiFi ούτε τίποτα. Γι αυτό προσοχή μην χάσετε το καραβάκι της επιστροφής.
Στην παραλία Νανού επίσης είναι όμορφα με το σκηνικό να μοιάζει κάπως με τον Άγιο Γεώργιο αλλά όχι τόσο άγριο. Η παραλία είναι οργανωμένη και τα νερά πολύ καθαρά και διαυγή. Το γραφικό ταβερνάκι της προσφέρει μεγάλη ποικιλία φαγητών.
Περισσότερα για τις παραλίες της Σύμης μπορείτε να μάθετε εδώ μιας και δεν κατορθώσαμε να τις επισκεφτούμε όλες σε 4 μέρες.
6. ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ. ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΡΟΥΚΟΥΝΙΩΤΗ
Το προσκύνημα στον πολιούχο του νησιού στο μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Πανορμίτη είναι εκ των ων ουκ άνευ κατά την επίσκεψή σας στη Σύμη. Είναι ο προστάτης των ναυτικών και των σφουγγαράδων και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σημαντικά μοναστήρια των Δωδεκανήσων. Είναι κτίσμα του 15ου αι. και βρίσκεται στον κόλπο του Πανορμίτη ανάμεσα σε ένα καταπράσινο τοπίο πάνω στη θάλασσα. . Εκτός από την εκκλησία και τις θαυμάσιες αγιογραφίες θα εκπλαγείτε από το ξεχωριστό καμπαναριό του σε ρυθμό μπαρόκ που κτίστηκε το 1911. Μπροστά στο εικόνισμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που είναι καλυμμένο με ασήμι θα δείτε εκατοντάδες αφιερώματα. Κάποια από αυτά φυλάγονται στο μουσείο της μονής. Στο μουσείο θα δείτε και ξύλινα ομοιώματα καραβιών και τάματα σε μπουκάλια που άφηναν οι ναυτικοί στη θάλασσα και έφταναν μπροστά στο μοναστήρι. Μεγάλη πανήγυρις γίνεται στις 8 Νοεμβρίου και την Πεντηκοστή. Θα φτάσετε εκεί είτε με καραβάκι είτε οδικώς.
Μια άλλη μονή προγενέστερη του Πανορμίτη είναι του Μιχαήλ Ρουκουνιώτη. Μοιάζει με φρούριο και βρίσκεται στην ενδοχώρα δυτικά από την πόλη της Σύμης. Η τοπική παράδοση την χρονολογεί στον 5ο αιώνα. Τον νεότερο ναό που εικάζεται ότι κτίστηκε τον 15ο αιώνα πάνω από τον παλιό, αγιογράφησε ο Γρηγόριος ο Συμαίος το 1738. Από τις αγιογραφίες ξεχωρίζει η θυσία του Αβραάμ. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο και ο άμβωνας είναι εντυπωσιακά. Έξω από τη μονή θα δείτε ένα παλαιό ελαιοτριβείο που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Σημείο αναφοράς στο νησί είναι το κυπαρίσσι του «Μιχαήλη» έξω απο την είσοδο της μονής. Το κυπαρίσσι που μοιάζει με ομπρέλα σκιάζει με τα κλαδιά του έναν κτιστό χώρο για να ξεκουράζονται οι προσκυνητές που φτάνουν ως εκεί. Ο καλύτερος τρόπος να φτάσετε είναι να ενοικιάσετε ένα αμάξι έστω για μια μέρα. Εμείς πήραμε από τον Glaros« και με αυτό γυρίσαμε την πρώτη μέρα το νησί. Ο Γρηγόρης που μας εξυπηρέτησε μας σχεδίασε μια διαδρομή που είδαμε πολλά όμορφα μέρη.
7. ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙΑ ΚΤΙΣΜΕΝΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΥΜΑ.
Εκτός από τον κύριο οικισμό του νησιού η Σύμη έχει άλλα 4 μικρά πανέμορφα χωριουδάκια κτισμένα πάνω στη θάλασσα. Το Πέδι ή Πεδί, τον Εμπορειός ή Νημπορειό, τη Μαραθούντα και τον Πανορμίτη. Το Πεδί είναι καταπράσινο με ελαιόδεντρα, οπωροφόρα και αμπέλια. Η αμμώδης παραλία του έχει διάφανα νερά είναι οργανωμένη και καλά προστατευμένη από τον καιρό. Αν θέλετε μια πιο ήσυχη διαμονή το Πεδί είναι ιδανικό. Απέχει μόλις 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από την πόλη. Στο Πεδί βρίσκεται και η νέα μαρίνα, η Symi Marina (By FYLY YACHTING and MSI Hellas) πιστοποιημένη από κρατικούς φορείς όπου αράζουν τα σκάφη διάσημων επισκεπτών. Είναι μια ασφαλής βάση για εξορμήσεις στα Δωδεκάνησα.
Ο Εμπορειός είναι στα βόρεια του νησιού και ο γραφικός οικισμός του φτάνει μέχρι το κύμα. Η παραλία του είναι οργανωμένη με ήρεμα γαλαζοπράσινα νερά.
8. ΕΠΕΙΔΗ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ
Στο νησί αυτό θα νιώσετε κοσμοπολίτες μιας και φανατικοί επισκέπτες του είναι κυρίως σκαφάτοι επιχειρηματίες από κάθε γωνία της Ευρώπης. Το βλέπεις στο ντύσιμό τους, στη συμπεριφορά τους και στην ευγένιά τους. Θα δείτε πολλούς Γάλλους, Ιταλούς, Άγγλους και Αμερικανούς επισκέπτες μέσης ηλικίας, ντυμένους με ωραία, νησιώτικη, ανάλαφρη, αισθητική.
9. ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΙΚΟΙ.
Ταξιδεύω πολύ και ένα από τα στοιχεία που με σκλαβώνουν σε ένα τόπο είναι η ευγένεια των κατοίκων του. Η Σύμη με γοήτευσε ακόμη πιο πολύ γι αυτόν ακριβώς τον λόγο. Όπου κι αν πήγα με όσους κι αν μίλησα όλοι ήταν με το χαμόγελο και τη διάθεση να μιλήσουν να βοηθήσουν και πολλές φορές να με οδηγήσουν όταν χανόμουν στα δαιδαλώδη σοκάκια. Αισθάνθηκα ασφάλεια και ότι ήμουν ανάμεσα σε δικούς μου ανθρώπους. Ευκολοσχέτιστοι και γλυκομίλητοι όλοι. Από την Κατερίνα στο πλοίο, τον Δημήτρη στη βάρκα, τον Γιώργο στο ξενοδοχείο, τον Μάνο στην ταβέρνα, την κυρία στον φούρνο. Ένιωσα τόσο καλοδεχούμενη που σίγουρα θα ξαναπάω.
10. ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ
Όλα αυτά που περιέγραψα πιο πάνω συνθέτουν μια ατμόσφαιρα με υπέροχη ενέργεια. Οι μυρωδιές των βράχων και της θάλασσας, ο ήχος των κυμάτων και των τζιτζικιών, οι γεύσεις των θαλασσινών και η θέα αυτού του μοναδικού οικισμού να καθρεφτίζεται στο λιμάνι θα σας δώσει τόση ενέργεια που θα ξεχάσετε όλα όσα σας απασχολούν και θα χαλαρώσετε, θα ηρεμήσετε και απολαύσετε κάθε λεπτό των διακοπών σας.
11. ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΩΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
Η ιστοσελίδα με εκατομμύρια επισκέπτες Thetravel.com έχει στην κορυφή της λίστας με τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο την Κρυφή Αυλή. Ένας καταπράσινος κήπος με μικρά τραπεζάκια, ήρεμη ατμόσφαιρα, αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και καλές τιμές. Η απλότητα και η αυθεντικότητα στο μεγαλείο της.
ΜΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΑ…
ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΕ ΚΑΡΑΒΑΚΙ. Κατεβείτε στο Γιαλό και πάρτε το Poseidon, ένα παραδοσιακό ξύλινο καραβάκι. Κάνει τον γύρο του νησιού και σταματά σε κάποιες από τις ωραιότερες παραλίες για κολύμπι. Στο νησί Σεσκλί ετοιμάζεται το μεσημεριανό φαγητό από το προσωπικό του σκάφους και γίνεται ωραίο φαγοπότι. Είναι εκπληκτική εμπειρία που εμείς δυστυχώς δεν προλάβαμε να ζήσουμε αλλά μας την μετέφεραν φίλοι.
ΠΟΥ ΦΑΓΑΜΕ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΚΡΕΠΕΣ;
Σίγουρα μετά το ξενύχτι σας θα θέλετε μια ωραία κρέπα. Ο Λεωνίδας μένει ανοικτός μέχρι να κλείσουν όλα τα μπαράκια. Υπέροχες ξεροψημένες κρέπες φτιαγμένες με μεράκι και αγάπη αλλά και λαχταριστά burgers. Είναι στον γιαλό σε ένα από τα στενάκια. Όποιον ρωτήσετε θα σας πει.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ
Όπως κάθε τόπος έτσι και η Σύμη έχει τα παραδοσιακά γλυκά της. Ο φούρνος του Νικολέτου έχει παράδοση στα τοπικά γλυκά αλλά και στα ψωμιά. Θα τον βρείτε κι αυτόν στον γιαλό. Εκεί θα φάτε και τις καλύτερες τούρτες (παραδοσιακές τυρόπιτες)
ΓΙΑ ΠΟΤΟ
Για ποτό αράζαμε σχεδόν κάθε βράδυ στο Χαράνι ένα από τα πιο φιλικά και χαλαρά μπαράκια του νησιού. Βρίσκεται στο λιμάνι στην αρχή της Καλής Στράτας. Εκτός από τα υπέροχα κοκτέιλ απολαμβάναμε ωραία μουσική και ναργιλέ με ιδιαίτερα αρώματα καπνού.
ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Για τη διαμονή σας υπάρχουν πολλές επιλογές ανάλογα με την διάθεση σας. Πολλά από τα παλιά αρχοντικά έχουν γίνει ξενοδοχεία και η διαμονή σε κάποιο από αυτά είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία. Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε στο Αλίκη με ρετρό ξύλινη διακόσμηση, με θέα τη θάλασσα και εξαιρετικό ιταλικό εστιατόριο το Vaporetta.
Αν προτιμάτε να μείνετε εκτός πόλης τότε η καλύτερη λύση είναι στο Πέδι και το Marina Pedi Apartments με υπέροχη θέα στη θάλασσα και άμεση πρόσβαση στην αμμώδη παραλία και τα ταβερνάκια της
ΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΗ
Η Σύμη είχε παράδοση στην σπογγαλιεία. Είχε τον μεγαλύτερο σπογγαλιευτικό στόλο σε όλο τον κόσμο και η ευμάρεια του νησιού προερχόταν από αυτό. Οι Συμιακοί έμαθαν την τέχνη αυτή και στα άλλα νησιά. Όμως οι Ιταλοί διοικητές κατά τον Α ´ Παγκόσμιο Πόλεμο απαγόρευσαν την αλιεία σφουγγαριών με επακόλουθο την σταδιακή μείωση του πληθυσμού του νησιού. Σήμερα υπάρχουν ακόμα μερικοί σφουγγαράδες και θα δείτε να πουλάνε σφουγγάρια τους στο λιμάνι. (Πηγή: https://www.symi.gr/community/i-istoria-stin-spoggalieia/)
ΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΝΑ ΦΑΤΕ
Το πρώτο πράγμα που παραγγέλνουν όλοι όσοι φτάσουν στη Σύμη είναι το συμιακό γαριδάκι. Το λατρεύει όλος ο κόσμος και μυρίζει θάλασσα. Και σερβίρεται σχεδόν παντού. Το νησί αυτό φημίζεται και για τα πιάτα με κατσικάκι. Δοκιμάστε το λεμονάτο ή κοκκινιστό και θα με θυμηθείτε. Η γαελόπιτα είναι ένα ακόμα πιάτο χαρακτηριστικό της Σύμης. Γίνεται με αθερίνα και χυλό και τηγανίζεται. Τα τυροπιτάκια της Σύμης είναι πολύ ιδιαίτερα. Λέγονται «τούρτες» αλλά δεν έχουν καμία σχέση με γλυκό. Γίνονται με ντόπιο τυρί και δυόσμο θα σας ξετρελάνουν. Πολύ νόστιμες είναι και οι παραδοσιακές μακαρούνες, χειροποίητα ζυμαρικά με καραμελωμένο κρεμμύδι.
ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Ανεβείτε με προσοχή στη Σκάλα του Λιρένου από όπου θα έχετε θέα την απέναντι πλευρά του οικισμού και ετοιμάστε κάμερες. Τα 98 σκαλοπάτια κτίστηκαν ειδικά για το σπίτι ενός πλούσιου εμπόρου κτισμένο ψηλά στον βράχο και επειδή ήταν εξαιρετικά δύσκολο επιχείρημα, ο ιδιοκτήτης πλήρωσε μια χρυσή λύρα για κάθε σκαλί. Έτσι πήρε την ονομασία της.
Ένα άλλο ωραίο μέρος για φωτογραφίες είναι το χαρακτηριστικό ρολόι του νησιού που μιμείται κάπως το Big Ben του Λονδίνου αλλά σε μικρογραφία. Είναι το σημείο αναφοράς του νησιού. Έχουν δοθεί πολλά ραντεβού εκεί!!! Σταθείτε μπροστά του και χαμογελάστε.
Αν το λέει η καρδιά σας ανεβείτε στο κάστρο από όπου θα έχετε πανοραμική θέα του λιμανιού. Μπροστά σας θα απλώνεται όλος ο κόλπος με το βαθύ γαλάζιο χρώμα του και τα πλοία να μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι.
Αυτή είναι η Σύμη μέσα από τα δικά μου μάτια. Μείναμε στο νησί 5 μέρες και ευχόμουν να μέναμε άλλες 15 για να μπορέσουμε να την ζήσουμε λίγο ακόμα. Τα χρώματα και η ζωντάνια της μας μάγεψαν. Είναι ένα νησί πολύ αυθεντικό χωρίς επιτηδεύσεις. Έχει την ταυτότητά της και την προσωπικότητά της. Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα. Εύχομαι σύντομα να κολυμπάτε στα γαλαζοπράσινα νερά της αφήνοντας στην άκρη την καθημερινότητα και το στρες.
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΩΣ ΕΚΕΙ
Η Σύμη έχει καθημερινές ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τη Ρόδο. Μπορείτε να φτάσετε αεροπορικώς ως εκεί και μετά με πλοίο στη Σύμη. Εμείς ταξιδέψαμε με την εταιρία Sebeco με άνεση και ασφάλεια. Τα δρομολόγια των πλοίων στα Δωδεκάνησα θα τα βρείτε στον σύνδεσμο αυτό Από Ρόδο για Σύμη τα δρομολόγια είναι εδώ
ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ εδώ. (Φαρμακεία, ιατρεία, Αστυνομία, Λιμεναρχείο κλπ)