ΤΟ PLUTON TRAVEL ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΖΗΣΑΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ. ΜΕ ΞΕΝΑΓΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ,ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΥ ΖΕΙ ΕΚΕΙ, ΕΠΙΣΚΕΣΚΕΦΘΗΚΑΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΡΟΚΟΥ. ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ, ΡΑΜΠΑΤ, ΦΕΣ, ΜΑΡΑΚΕΣ, ΕΣΣΑΟΥΪΡΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΟΥΡΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΑ. ΚΑΘΕ ΜΕΡΟΣ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΗΤΑΝ ΑΝΕΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ. ΕΠΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΥ ΜΑΡΟΚΟΥ. ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ … ΟΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ, ΟΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗΣ. ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ. ΜΑΡΟΚΟ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ.
Το Μαρόκο βρίσκεται στη βορειοδυτική Αφρική και βρέχεται στα δυτικά από τον Ατλαντικό και βόρεια από την Μεσόγειο.
ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ
Πρώτη μας επαφή με το Μαρόκο η Καζαμπλάνκα, κτισμένη στις όχθες του Ατλαντικού στο βορειοδυτικό άκρο της Αφρικής. Είναι η μεγαλύτερη πόλη και το μεγαλύτερο λιμάνι. Θεωρείται η εμπορική και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας με κύριο εμπορικό αντικείμενο τα φωσφορικά άλατα που αποτελούν πρώτη ύλη για τα λιπάσματα. Ιδρύθηκε από τους Πορτογάλους στις αρχές 16ου αιώνα (1515) αλλά γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη όταν το 1907 έγινε αποικία των Γάλλων. Ήταν πόλη στρατηγικής σημασίας και την επιβουλεύονταν πολλοί. Από το 1911 ως το 1956 ήταν Γαλλικό προτεκτοράτο. Οι Γάλλοι έφεραν δικούς τους αρχιτέκτονες και το οπτικό αποτέλεσμα είναι μοναδικό με κτίσματα που συνδυάζουν την αρτ ντεκό με την αρτ νουβό και τα μαροκινά πολύχρωμα πλακάκια. Στην πόλη αυτή βρίσκονται πολλά προξενεία.
Σήμερα η Καζαμπλανκα είναι μια σύγχρονη καταπράσινη πόλη με μεγάλες λεωφόρους πανέμορφα νεοκλασικά οικήματα και μνημεία. Ορόσημο της το επιβλητικό τέμενος του Hassan II με τις 24 πόρτες και τον ψηλότερο μιναρέ στον κόσμο, ύψους 210 μέτρων. Χωράει 25.000 άντρες μέσα, 5.000 γυναίκες στον γυναικωνίτη και 80.000 έξω στο προαύλιο. Το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα του είναι το ιερό χρώμα του Ισλάμ.
Η πρώτη βόλτα της ημέρας ήταν στην πιο πλούσια περιοχή της Καζαμπλάνκα, την Άνφα με τον παραλιακό δρόμο Κορνίς (Boulevard de la Corniche) κατά μήκος του Ατλαντικού ωκεανού. Πανέμορφος πλατύς δρόμος τεσσάρων χιλιομέτρων με παράπλευρο μεγάλο πεζόδρομο για πρωινές ή απογευματινές βόλτες με τα πόδια. Ειδικά το απόγευμα με τον ήλιο να δύει στην θάλασσα είναι υπέροχα για να απολαύσετε την απεραντοσύνη του Ατλαντικού. Στον δρόμο αυτό βρίσκονται πολλά εστιατόρια από τα ωραιότερα εστιατόρια της πόλης και πεντάστερα ξενοδοχεία με σπα. Είναι από τα πιο ειδυλλιακά σημεία της πόλης και αξίζει να κάνετε τη βόλτα σας. Μετά την βόλτα μας στην παραλία μπήκαμε στο κέντρο της πόλης στην περιοχή Habous που ήταν η περιοχή των εργατών. Εκεί η εικόνα άλλαξε ριζικά. Στενά δρομάκια, μαγαζάκια δεξιά και αριστερά, μυρωδιές από φούρνους που έψηναν ψωμί και Pastilles (παραδοσιακή συνταγή) όμορφες εξώπορτες σπιτιών και ζεστή αποδοχή από τους ανθρώπους. Με οδηγό την τα όσφρησή μας μπήκαμε σε ένα από τα πιο παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία της πόλης το patisserie Habous και δοκιμάσαμε υπέροχα γλυκά. Το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο και όλα πεντακάθαρα.
Μετά τη βόλτα μας στη Habous περάσαμε από την πλατεία αφιερωμένη στον τέως βασιλιά του Μαρόκου τον Mohammed E’ και κατεβήκαμε για λίγη βόλτα στο όμορφο συντριβάνι με τα εκατοντάδες περιστέρια. Οι νερούλαδες της Καζαμπλάνκα ντυμένοι στις κόκκινες στολές τους και τα θορυβώδη κουδούνια τους δεν βγάζουν το ψωμί τους όπως παλιά πουλώντας νερό στου περαστικούς , αλλά βγάζοντας φωτογραφίες με τους τουρίστες έναντι μιας μικρής αμοιβής. Ότι προαιρείστε!
Τελευταία μας βόλτα στην Καζαμπλάνκα ήταν στην κεντρική αγορά (Marché Central) όπου τα ολόφρεσκα κρεατικά, λαχανικά και ψαρικά έκαναν την όρεξη μας να ανοίξει. Ό,τι μπορείς να φανταστείς από θαλασσινά μπορείς εκεί να το βρεις. Τεράστια καβούρια, αχινοί, στρείδια, σωλήνες, κυδώνια, γαρίδες, αστακοί πολλά ψάρια και φυσικά σαρδέλες για τις οποίες το Μαρόκο φημίζεται. Το υπέροχο είναι ότι μπορείς να πάρεις από την αγορά τα ψάρια σου και να τα δώσεις στα μαγαζάκια που είναι ακριβώς εκεί απ’ έξω για να σου τα μαγειρέψουν έναντι κάποιας αμοιβής που συμφωνείς. Είναι απόλυτα ασφαλές να το κάνετε και συνήθως δεν βρίσκεις τραπέζι άδειο στην αγορά αυτή. Είναι ένα από τα must για όποιον επισκεφθεί την Καζαμπλάνκα.
ΠΡΙΝ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ: Όλοι θα έχετε δει ή ακούσει για την Αμερικανική θρυλική ταινία Casablanca που κέρδισε τρία Oscars το 1944 (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου). Η ταινία σάς μεταφέρει πολύ στο κλίμα της πόλης την εποχή που διαδραματίστηκε όμως καμία σκηνή δεν γυρίστηκε εκεί. Ήταν όλη γυρισμένη σε στούντιο. Όμως η πόλη κέρδισε πολλούς επισκέπτες μόνο και μόνο από αυτή την ταινία. Γι’ αυτό δείτε την για να μπείτε στο πνεύμα της πόλης.
ΡΑΜΠΑΤ, Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΜΑΡΟΚΟΥ
Μόλις μια ώρα οδικώς από την Καζαμπλάνκα βρίσκεται η δεύτερη πιο σημαντική πόλη του Μαρόκου, το Ραμπάτ. Είναι η πρωτεύουσα της χώρας από το 1912 και βρίσκεται στις όχθες του Ατλαντικού στο Δέλτα του ποταμού Μπου Ρεγκρέγκ. Απ’ εδώ γίνεται η διοίκηση της χώρας και εδώ είναι η βάση των πρεσβειών. Είναι πολύ ήσυχη όμορφη και απίστευτα καθαρή. Τα πανέμορφα τείχη της είναι κτισμένα από τον 12ο αιώνα σε μήκος πέντε χιλιομέτρων.
Για να μπούμε στο διοικητικό κλίμα της πόλης κάναμε την πρώτη μας στάση στο παλάτι Νταρ Ελ Μαχζέν (El Mechouar Essaid Palace) για να το δούμε μόνο εξωτερικά αφού απαγορεύεται σε όλους η είσοδος Είναι κτίσμα του 1864 και είναι η κύρια βασιλική κατοικία από το 1955 απ’ όταν ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία τους από τους Γάλλους. Είναι κτισμένο σε μια έκταση τετρακοσίων στρεμμάτων. Η ονομασία του σημαίνει το μέρος για το παλάτι της ευτυχίας και εδώ βρίσκεται η διοικητική καρδιά του Μαρόκου. Οι απέραντοι κήποι γύρω του έχουν επηρεαστεί από τη γαλλική αισθητική και σε συνδυασμό με την ισλαμική αρχιτεκτονική με τα χαρακτηριστικά μαροκινά διακοσμητικά πλακάκια δίνουν ένα αποτέλεσμα μοναδικής ομορφιάς. Γύρω η αχανής πλατεία γεμίζει από κόσμο στις εθνικές γιορτές και επετείους.
Ένα μοναδικό μνημείο στη Ραμπάτ είναι ο ημιτελής πύργος του Χασάν του 12ου αιώνα που συγκαταλέγεται στη λίστα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιά της UNESCO. Προοριζόταν να γίνει ο ψηλότερος μιναρές και το μεγαλύτερο τζαμί στον κόσμο όμως έμεινε ημιτελής όταν ο χαλίφης που τον παράγγειλε, ο Αλ Μανσούρ πέθανε. Το ύψος του μιναρέ έφτασε μόνο ως τα 44 μέτρα ύψος. Σώζονται και οι 348 κολώνες που θα στήριζαν το τέμενος. Εκεί είναι κτισμένο και το μαυσωλείο του Μωάμεθ Ε’ και ένα σύγχρονο τζαμί με πανέμορφη αρχιτεκτονική.
Το Ραμπάτ δεν σταμάτησε να μας εκπλήσσει με την ομορφιά και την ηρεμία του. Επόμενη επίσκεψη στην Ουντάγια Κάσμπα μια οχυρωμένη πολιτεία του 17ου αιώνα κτισμένη στις εκβολές του ποταμού Bou Regreg Ο τότε βασιλιάς από τους Αλμοραβίδες έφερε εδώ τους Ουντάγια και τους οχύρωσε για να διώξουν τους πειρατές που είχαν καταλάβει την πόλη. Η πόλη είναι κτισμένη με κόκκινη ώχρα. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Ραμπάτ που προσφέρει γραφική θέα στον Ατλαντικό ωκεανό και στον ποταμό Bou Regreg. Ανήκει στη λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
VOLUBILIS Μια εξαιρετικά καλά διατηρημένη ρωμαϊκή αποικιακή πόλη στο Μαρόκο που συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμια πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Όπως είπαμε στην αρχή, το Μαρόκο βρίσκεται σε στρατηγική θέση, στην είσοδο και έξοδο της Μεσογείου και όλοι οι μεγάλοι κατακτητές πέρασαν από εκεί. Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία εγκαταστάθηκε στην περιοχή τον 1ο αιώνα μ.Χ. και από την Volubilis γινόταν η διοίκηση του βασιλείου της Μαυριτανίας.
Είναι χτισμένη σε μια πεδιάδα βόρεια της Μεκνές. Είχε πλούτο και ευημερία λόγω των εύφορων εδαφών της πεδιάδας. Είχε τη μεγαλύτερή της ακμή τον 2ο αιώνα μ.Χ. με 20.000 κατοίκους. Παρέμεινε πρωτεύουσα της περιοχής και την ισλαμική περίοδο. Όμως τα αρχαία λεηλατήθηκαν τον 17ο αίωνα για να χρησιμοποιηθούν ως οικοδομικό υλικό στη νέα αυτοκρατορική πρωτεύουσα που κτίστηκε, την Μεκνές.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σειρά από σημαντικά δημόσια κτίρια διακοσμημένα με πανέμορφα μωσαϊκά δάπεδα (ψηφιδωτά), μια πανέμορφη αψίδα θριάμβου, μια βασιλική, ιδιωτικά κτίρια της ελίτ της πόλης, τον ναό του Καπιτωλίου Κορινθιακού ρυθμού αφιερωμένος στον Δία, στον Ιανό και στην Αθήνα και πολλά άλλα που μαρτυρούν το μεγαλείο της παλιάς πόλης που εγκαταλείφθηκε εντελώς τον 14ο αιώνα.
Σ αυτή την πόλη ο απόγονος του Μωάμεθ Μουλάι Ιντρίς (Moulay Idriss) ίδρυσε την δυναστεία του (Ιδρισίδες) το 789 και αυτοανακηρύχθηκε Ιμάμης. Είναι αυτός που έφερε το Ισλάμ στο Μαρόκο και πολύ γρήγορα έγινε ο σημαντικότερος θρησκευτικός ηγέτης της περιοχής. Αργότερα έχτισε μια νέα πόλη στο κοντινότερο ύψωμα, την Moulay Idriss, για να επιβλέπει τις επιδρομές. Οι Ιδρισίδες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον εξισλαμισμό του Μαρόκου γι αυτό και τους θεωρούν αγίους. Ο γιος του ο Ιντρίς Β´ ίδρυσε την Φες η οποία έγινε η πρωτεύουσα της δυναστεία του.
ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ MOULAY IDRISS
Λίγα χιλιόμετρα από την Volubilis σε ένα ύψωμα χτίστηκε η Moulay Idriss. Είναι η πόλη του Moulay Idriss Α’ , απόγονος του προφήτη που έφερε το Ισλάμ στο Μαρόκο γι’ αυτό λατρεύεται ως άγιος. Θεωρείται ο πατέρας της αραβικής δυναστείας των Ιδρισίδων και δημιουργός του πρώτου Μαροκινού κράτους. Εκεί βρίσκεται το μαυσωλείο του. Μέχρι και το 1912 ήταν απαγορευμένη πόλη για μη μουσουλμάνους ενώ κανείς δεν μπορούσε να διανυκτερεύσει. Η πόλη συμπεριλαμβάνεται στον προσωρινό κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Αξίζει μια σύντομη βόλτα από την πόλη αυτή όπου ο χρόνος έχει σταματήσει σε μια άλλη εποχή με τους κατοίκους να φοράνε παραδοσιακά ρούχα και να κυκλοφορούν στους δρόμους με τα φορτωμένα γαϊδούρια τους.
ΜΕΚΝΕΣ οι μαροκινές Βερσαλλίες
Η Μεκνές είναι μια από τις αυτοκρατορικές πόλεις του Μαρόκου. Βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Φες. Ήταν πρωτεύουσα επί της βασιλείας του Μουλάι Ισμαήλ ιμπν Σαρίφ 1672-1767 ο οποίος ήταν θαυμαστής της γαλλικής τέχνης και έφερε στην πόλη την λάμψη των Βερσαλλιών. Ο Μουλάι Ισμαήλ δεύτερος ηγεμόνας της δυναστείας των Αλαουιτών βασίλεψε για 55 χρόνια και το χαρέμι του αποτελείτο από 500 περίπου γυναίκες με τις οποίες απέκτησε 1142 παιδιά!!!
Αυτός κατάφερε να συνενώσει όλες τις φυλές του Μαρόκου και να το κάνει εννιαίο κράτος γι αυτό και οι Μαροκινοί τον υμνούν. Επίσης σταμάτησε τους Οθωμανούς στο Αλγέρι και δεν έφτασαν ποτέ στην περιοχή. Έκανε πρωτεύουσα του Μαρόκου το Μεκνές. Είχε πρότυπο τον Λουδοβίκο τον 14ο γι αυτό η πόλη χτίστηκε με βάση τις Βερσαλλίες και κόσμησε τις αψιδωτές εισόδους με επιβλητικές πόρτες όπως αυτές του Μαρακές. Επειδή φοβόταν την πολιορκία έχτισε τριπλά τείχη με επτά μέτρα πάχος. Η πόλη μπορούσε να αντέξει πολιορκία μέχρι και είκοσι χρόνια.
Τα μνημειώδη υπερμεγέθη τείχη της, οι σιταποθηκες υδατοδεξαμενή και το περίλαμπρο παλάτι του Ισμαήλ, οι «μικρές Βερσαλλίες», γοητεύουν τον κάθε επισκέπτη. Η επιβλητική πύλη Bab Mansour είναι ορόσημο της πόλης. Η μεδίνα της Μεκνές με τα μικρά μαγαζάκια είναι πολύ όμορφη και γραφική και οι άνθρωποι πιο χαλαροί και φιλικοί. Συγκαταλέγεται στην λίστα των μνημείων παγκόσμιας ομορφιάς της UNESCO. Τώρα πια είναι η γεωργική πρωτεύουσα του Μαρόκου
Το μαυσωλείο του Μουλάι Ισμαήλ που βρίσκεται στη Μεκνές είναι ιερός και ιστορικός χώρος της πόλης. Εδώ είναι ο τάφος του Μουλάι Ισμαήλ που κυβέρνησε το Μαρόκο από το 1672 ως το 1727 όπως είδαμε πιο πριν. Η εξαίσια αρχιτεκτονική εντυπωσιάζει. Η ξύλινη σκαλιστή οροφή, το συντριβάνι στη μέση, οι μαρμάρινες κολώνες, οι λαξευμένες αραβικές επιγραφές και τα πλακάκια με τα υπέροχα γεωμετρικά σχέδια αποθεώνουν την μαροκινή αρχιτεκτονική.
ΦΕΣ. Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΑΡΟΚΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΔΙΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
Άλλη μια αυτοκρατορική πόλη στο Μαρόκο, η Φες, έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά και δικό της χαρακτήρα. Έχει 1.500.000 κατοίκους και την μεγαλύτερη Μεδίνα στον αραβικό κόσμο. Είναι ήσυχη και θρησκευτική. Θεωρείται η πιο πνευματική πόλη στο Μαρόκο με το παλαιότερο πανεπιστήμιο στον κόσμο το El Carawin γι αυτό και την αποκαλούν πόλη των επιστημόνων. Είναι φημισμένη για τα περίτεχνα κεραμικά της.
Η Μεδίνα της Φες ιδρύθηκε το 789 από τον Σουλτάνο Ιντρις II που αναφερθήκαμε πιο πριν και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Είναι εκτός συναγωνισμού από όσα είδα μέχρι σήμερα. Μέσα στα στενά σοκάκια της οι εικόνες, οι μυρωδιές, τα χρώματα, οι ήχοι διαδέχονται απανωτά το ένα το άλλο. Δεν προλαβαίνεις να αφομοιώσεις μια εικόνα και το μάτι βρίσκει άλλη. Μαγαζάκια με πολύχρωμα δερμάτινα είδη, χαλιά, μπαχαρικά, φαγώσιμα, αναμνηστικά, τζαμιά, εστιατόρια, κουρεία, ραφεία όλα σε μερικά μόνο βήματα. Τα δαιδαλώδη δρομάκια της είναι τόσο στενά που σε μερικά σημεία μετά βίας χωράνε δυο άνθρωποι. Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι να μην χαθείτε εκεί μέσα γιατί δεν μπορείτε να βγείτε με τίποτα. Συχνά θα δείτε νεαρούς ντόπιους να εκμεταλλεύονται την απροσεξία κάποιων που έχουν χαθεί και ζητάνε μεγάλα ποσά για να τους οδηγήσουν στον προορισμό τους. Είναι και το γεγονός ότι το Ίντερνετ δεν έχει λήψη μέσα στους χονδρούς τοίχους της μεδίνας και έτσι δεν έχουμε σύμμαχο τους διαδυκτιακούς. χάρτες.
Πάντως αυτό που θα δείτε εκεί μέσα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Για μένα εκεί είναι το αυθεντικό Μαρόκο. Όσο κι αν κατακλύζεται συνέχεια με τουρισμό οι ντόπιοι κρατούν τις παραδόσεις και τις αξίες τους. Θα δείτε να μεταφέρουν εμπορεύματα με γαϊδουράκια ή καρότσια μιας και δεν κυκλοφορεί τίποτα μηχανοκίνητο μέσα. Η μηχανή του χρόνου σταμάτησε εντελώς εκεί γι αυτό αναμειχθείτε με τους ντόπιους, μιλήστε μαζί τους, παζαρέψτε και χαρείτε αυτή την πολύ ιδιαίτερη εμπειρία. Πάντως ετοιμαστείτε για πολύ περπάτημα γι αυτό φορέστε άνετα παπούτσια. Ετοιμαστείτε για έκρηξη συναισθημάτων και για χάσιμο της αίσθησης του χώρου και του χρόνου. Ξεκινήστε από την δυτική είσοδο την περίφημη Μπλε πύλη που έχτισαν οι Γάλλοι το 1912 δίπλα στην παλιά πύλη και χαθείτε στα σοκάκια. Αφήστε τις αισθήσεις σας ελεύθερες να απολαύσουν κάθε λεπτό γιατί τίποτα στον κόσμο δεν μοιάζει με τη Μεδίνα της Φες.
ΠΑΛΑΤΙ ΝΤΑΡ ΑΛ ΜΑΧΣΕΝ. Χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και είναι ένα από τα παλάτια που χρησιμοποιεί ο βασιλιάς του Μαρόκου. Σταθείτε μπροστά στις πανέμορφες πύλες του παλατιού στην Place des Alaouites και θαυμάστε αυτή την μοναδική τέχνη.
Τα RIADS.
Κατά την επίσκεψη σας στο Μαρακές φροντίστε είτε να διανυκτερεύσετε έστω ένα βράδυ είτε να μπείτε σε ένα Ριάντ για φαγητό, ένα ποτό ή για σπα. Στις αυλές αυτών των πανέμορφων σπιτιών που κάποτε ανήκαν σε επιφανείς οικογένειες κρύβεται η αστική αρχιτεκτονική του Μαρόκου. Κατ’ αρχάς, ριάντ σημαίνει κήπος και αυτά τα σπίτια έχουν κήπο στη μέση ενώ περιμετρικά είναι όλα τα δωμάτια και οι χώροι εστίασης. Αυτοί οι κήποι είναι καταπράσινοι με ψηλά φυτά και φοίνικες, έχουν καμάρες με σκαλιστούς γύψινους διάκοσμους και συντριβάνια ή πισίνες. Πολλά από αυτά τα Ριάντ έχουν γίνει boutique ξενοδοχεία που μοιάζουν με μικρούς παράδεισους. Στα ριαντς θα βρείτε το σπίτι των ονείρων σας. Είναι παντού στο Μαρόκο και πρέπει να μπείτε οπωσδήποτε σε κάποιο από αυτά. Ένα απο τα καλύτερα στη Φες είναι το Riad Palais Sheherazade spa.
Γυρνάμε και πάλι στα σοκάκια της Μεδίνας που κρύβουν καλά πολλά μυστικά. Ένα από αυτά το Palais Mnebhi που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Ένα παλάτι με μοναδική αρχιτεκτονική και ιστορικής σημασίας για τους ντόπιους αφού εκεί υπογράφτηκε το 1912 η Συνθήκη της Φες μεταξύ Γαλλίας και Φες και καθιέρωσε την Γαλλικό προτεκτοράτο στο Μαρόκο. Σήμερα χρησιμοποιείται ως τόπος εστίασης.
Al-Attarine Madrasa μια διόροφη σχολή αρωματοποιών στη Μεδίνα της Φες του 1323 που θεωρείται ένα από τα ομορφότερα παραδείγματα της Μαροκινής αρχιτεκτονικής. Η πλούσια εκλεπτυσμένη διακόσμησή του με μοτίβα από τη φύση, εγχάρακτα εδάφια από το κοράνι, σκαλιστές ξύλινες πόρτες, αψίδες, σκαλισμένα μαρμάρινα κιονόκρανα δείχνει την υψηλή του τέχνη. Στον πάνω όροφο βρίσκονται τα καταλύματα που διέμεναν 50 περίπου μαθητές.
Το συντριβάνι NAJJARIN είναι μια παραδοσιακή δημόσια βρύση του 18ου αιώνα χτισμένη μπροστά στο «πανδοχείο των ξυλουργών» εκεί που σήμερα στεγάζεται το μουσείο ξύλινων τεχνών και χειροτεχνίας στην καρδιά της μεδίνας της Φες. Η πλούσια διακόσμηση του με σκαλιστούς κίονες και χρωματιστά πλακάκια θα σας κλέψουν τη ματιά. Είναι ένα εξαίσιο δείγμα μαροκινής αρχιτεκτονικής τέχνης.
Το μαυσωλείο του Moulay Idris II είναι ένα από τα πιο ιερά μέρη στο Μαρόκο στην καρδιά της μεδίνας. Εκεί είναι ο τάφος του ιδρυτή της Φες τον 9ο αιώνα. Περιλαμβάνεται στη λίστα πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Το τζαμί Al Qarawiyyin είναι το έμβλημα και το καμάρι της Φες. Αρχικά ιδρύθηκε το 859 για να χρησιμοποιηθεί ως πανεπιστήμιο και ακόμη θεωρείται ένα από τα κυρία πνευματικά κέντρα της χώρας. Εδώ στεγάζεται το παλαιότερο πανεπιστήμιο στον κόσμο. Στη βιβλιοθήκη του φυλάγονται περίπου 30.000 έργα και χειρόγραφα με ορισμένα να είναι σπάνια και μοναδικά στον κόσμο. Το 933 μετατράπηκε σε τζαμί. Έχει χωρητικότητα 20.000 ατόμων και απαγορεύεται η είσοδος σε μη μουσουλμάνους. Βρίσκεται και αυτό στην καρδιά της μεδίνας περιτριγυρισμένο από εκατοντάδες μαγαζάκια.
Τα ξακουστά κεραμικά της Φες. Κάτι άλλο για το οποίο φημίζεται η Φες είναι τα κεραμικά και τα πολύχρωμα διακοσμητικά πλακάκια της. Επισκεφτήκαμε το Art Naji ένα από τα καλύτερα εργαστήρια που υπάρχουν γύρω από την πόλη και είδαμε όλη την διαδικασία της παραγωγής. Ο πυλός γίνεται έργο τέχνης στα δάκτυλα των ταλαντούχων τεχνιτών. Όλα αυτά που βλέπετε στις εικόνες είναι χειροποίητα. Από τα εργαστήρια, τα κεραμικά ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Σίγουρα κάτι που αξίζει να αγοράσει κανείς από τη Φες είναι ένα κάτι από αυτά.
ΜΕΤΑΛΛΟΤΕΧΝΙΑ: Κρυμμένο στα σοκάκια της Μεδίνας της Φες ήταν ένα παλιό εργαστήριο χαλκού. Τρίτη γενιά που κάνει αυτή την τέχνη. Εκεί ανακαλύψαμε την αριστουργηματική μεταλλοτεχνία του Μαρόκου. Περίτεχνα αντικείμενα όπως δίσκοι, φωτιστικά, πιάτα, ποτήρια και πάρα πολλά άλλα αντικείμενα θα σας εντυπωσιάσουν. Θα θέλετε να τα αγοράσετε όλα. Είναι πραγματικά σε άλλο επίπεδο η τέχνη αυτή στη Φες. Διακοσμημένα με ελεύθερα μοτίβα, όλα καμωμένα με το χέρι.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΥΦΑΝΤΩΝ: Ο αργαλειός και ότι έχει να κάνει με υφάσματα στο Μαρόκο είναι υπόθεση αντρική. Περάσαμε από πολλά μικρά μαγαζάκια με ράφτες και κεντητές ώσπου φτάσαμε σε ένα εργαστήριο υφαντών. Οι πολύχρωμες κλωστές γίνονται από μαλλί και από φυτικό μετάξι που βγαίνει από ένα φυτό που λέγεται αγκάβε (μοιάζει με αλόη). Είναι απίστευτα τα χρώματα και τα σχέδια που βλέπεις. Δεν ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις. Ένα ωραίο μαντήλι είναι το καλύτερο δώρο για τους αγαπημένους σας πίσω στην πατρίδα.
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ: Παραδοσιακή μουσική, χορό της κοιλιάς και έναν γάμο σε ένα από τα παλαιότερα ριάντς της Φες.
Το πρώτο βράδυ παρά την κούραση μας θέλαμε να διασκεδάσουμε παραδοσιακά. Το Palais la Medina προσελκύει ως επί τω πλείστω τουρίστες αλλά ήταν πραγματικά απολαυστικό. Τόσο το σόου όσο και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ενθουσιωδών θαμώνων μας εντυπωσίασε. Καλό είναι να κλείσετε τραπέζι για φαγητό ή ποτό μιας και είναι μόνιμα γεμάτο. Το τέλος της βραδιάς κλείνει με έναν γάμο. Οι καλλιτέχνες επιλέγουν μέσα από τον κόσμο 4-5 γυναίκες και έναν άντρα. Αφού τους ντύσουν και τους στολίσουν τότε γίνεται το γλέντι. Με σήκωσαν κι εμένα. Μου φόρεσαν ένα πλουμιστό φόρεμα, με στόλισαν με ένα σωρό χρυσάφια και χάρηκα ότι ήμουν η νύφη. Μετά είδα ότι ήμουν μια από τις τέσσερεις αφού εκεί οι άντρες μπορούν να παντρευτούν πολλές γυναίκες. Γελάσαμε, διασκεδάσαμε και ικανοποιημένοι πήγαμε να ξεκουραστούμε γιατί είχαμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας την επόμενη μέρα.
ΜΑΡΑΚΕΣ. Η κοσμοπολίτικη κόκκινη πόλη χτισμένη στα πόδια του Άτλαντα.
Φτάσαμε στο ξακουστό Μαρακές, την πολύβουη πόλη που είναι γεμάτη αντιθέσεις. Από τη μια τα παζάρια με τους απλούς ανθρώπους που πουλάνε την πραμάτεια τους και από την άλλη τα πανάκριβα ξενοδοχεία με το διεθνές τζετ σετ να σφάζεται για μια σουίτα. Τα παλάτια, η Μεδίνα, η πλατεία Τζεμά Ελ Φναα, η έντονη νυχτερινή ζωή, τα χαμάμ και άλλα τόσα μας γοήτευσαν τόσο πολύ που δυσκολεύτηκαμε να την αποχωριστούμε. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πόλη αυτή ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Τον 20ο αιώνα οι Γάλλοι την έκαναν οχυρό τους και της έδωσαν πολλή ζωή.
Πρώτη μας επαφή με την πόλη ήταν η Μεδίνα του Μαρακές η οποία συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Πόσα χρώματα, πόσες σκηνές είδαν τα μάτια μας. Εδώ αξίζει να περπατήσετε στα κόκκινα στενά δρομάκια και να χαθείτε. Ακολουθήστε το ένστικτο σας και όπου σας βγάλει. Μπροστά σας θα ξετυλίγονται όμορφες εικόνες της καθημερινότητας των ντόπιων. Αμέριμνοι κάνουν τη δουλειά τους και θα νιώσετε κάπως αόρατοι. Έχουν συνηθίσει να τους φωτογραφίζουν, να τους παρατηρούν και να τους χαιρετούν περίεργοι τουρίστες από κάθε γωνία της γης. Κανένας φωτογραφικός φακός δεν μπορεί να αποτυπώσει την αλήθεια αυτού του μέρους γι αυτό απολαύστε το με όλες τις αισθήσεις σας.
ΚΟΥΤΟΎΜΠΙΑ. ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΚΕΣ.
Το εμβληματικό τζαμί του 12ου αιώνα Κουτούμπια είναι ένα λαμπρό παράδειγμα μαροκινής αρχιτεκτονικής και σίγουρα είναι το σημείο που όλοι ξεκινούν την ξενάγησή τους στην παλιά πόλη. Είναι το μεγαλύτερο σε όλο το Μαρακές και όλα κινούνται γύρω από αυτό. Είναι τόσο πολυφωτογραφημένο που αποτελεί έμβλημα της παλιάς πόλης.
Στάση δεύτερη οι ΤΑΦΟΙ ΤΩΝ ΣΑΑΔΩΝ.
Οι τάφοι αυτοί αποτελούν αρχιτεκτονικά θαύματα. Φτιαγμένα με τόση λεπτομέρεια που θα χάσετε το μυαλό σας. Βρίσκεται στη βασιλική συνοικία και εδώ έχουν θαφτεί μέλη βασιλικών οικογενειών στο πέρασμα των αιώνων.
ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΜΠΑΧΙΑ Η ΑΠΑΣΤΡΑΠΤΟΥΣΑ.
Στην καρδιά του Μαρακές βρίσκεται αυτό μοναδικό σε ομορφιά παλάτι με τα 160 δωμάτια, το Παλάτι της Μπαχία, μιας από τις αγαπημένες γυναίκες του βεζίρη (οικονομικός λειτουργός) του σουλτάνου. (1841-1900). Χαρακτηρίζεται για την πλούσια διακόσμησή του. Οι εσωτερικοί κήποι (Ριάντ), τα συντριβάνια, οι αίθουσες, η σκαλιστή τέχνη στα γυψομάρμαρα, στα ταβάνια, στις πόρτες, τα πολύχρωμα μαροκινά πλακάκια τζελίλ στο πάτωμα και στους τοίχους απογειώνουν την αίσθηση της όρασης. Εύλογα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στο Μαρόκο. Μπορεί το παλάτι να είχε το όνομα της Μπαχία όμως εκεί ζούσε και το χαρέμι του Βεζίρη με τα εκατοντάδες παιδιά τους καθώς και οι δούλοι τους. Ο Βεζίρης αυτός ήταν πολύ σκληρός. Λέγεται ότι στην κρεββατοκάμαρα του είχε μουσικούς για να παίζουν στα ξέφρενα πάρτι του. Ως εδώ καλά… όμως…. τους έβγαζε τα μάτια για να μην βλέπουν τι γινόταν εκεί μέσα!
ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΑΛΙΩΝ DAR SI SAID.
Το μουσείο αυτό ήταν κάποτε παλάτι και εδώ έχουν συγκεντρωθεί τα ωραιότερα χαλιά του Μαρόκου. Θα εντυπωσιαστείτε τόσο από τα εκθέματα όσο και από την αρχιτεκτονική του παλατιού που μοιάζει σε διακόσμηση με αυτό του παλατιού της Μπαχία. Εξερευνήσετε το και χαλαρώστε στο υπέροχο Ριάντ του.
JEMAA EL FNAA Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ
Η πλατεία αυτή είναι η ψυχή της πόλης από τον 12ο αιώνα. Από τότε εδώ συγκεντρώνονταν όλοι οι έμποροι για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Εδώ θα δείτε τα πάντα !!! Από γητευτές φιδιών, αλυσοδεμένες μαϊμούδες και άλλα ζώα μέχρι πλανόδιους οδοντίατρους που αγοράζουν και πουλάνε αληθινά δόντια. Άλλοι πουλάνε βότανα, άλλοι πουλάνε φαγητά, φρούτα, μέχρι και σαλιγκάρια. Τι να σας πω! Κόσμος πάει και έρχεται ασταμάτητα. Είναι τόσο ζωντανή που όλη μέρα να είστε εκεί και να παρακολουθείτε δεν θα βαρεθείτε. Εμείς αφού κάναμε τη βόλτα μας αράξαμε στο μπαλκόνι του CAFE GLACIER, ήπιαμε το ποτό μας και ευχαριστηθήκαμε την πιο πολύβουη πλατεία της χώρας από ψηλά. Η πλατεία αυτή συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.
ΕΣΣΑΟΥΙΡΑ. ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΟΧΥΡΟ Τρεις ώρες δυτικά του Μαρόκου βρίσκεται αυτό το υπέροχο λιμάνι στον Ατλαντικό. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας λόγω της στρατηγικής της θέσης. Απ’ εδώ γινόταν το εμπόριο από την υποσαχάρια Αφρική. Η οχύρωση της έγινε από τους Πορτογάλους το 1506 ενώ το 1760 ο τότε σουλτάνος εγκατέστησε πλούσιους εμπόρους και διπλωμάτες, ενίσχυσε την πόλη με πληθυσμό και τη δυνάμωσε εμπορικά ώσπου τον 18ο αίωνα έγινε διπλωματική πρωτεύουσα του Μαρόκου. Μεγάλος πληθυσμός της πόλης ήταν Εβραίοι γι αυτό υπάρχουν πολλές συναγωγές. Τις δεκαετίες του 60 και 70 ήταν προορισμός των Χίπις. Σήμερα ζει από τον τουρισμό. Κάθε χρόνο γίνεται το φεστιβάλ μουσικής Gnaoua μιας εθνικής μουσικής που συγκαταλεγεται στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Εμείς περπατήσαμε στη Μεδίνα της για τα τελευταία ψώνια του ταξιδιού και περιπλανηθήκαμε στα στενά δρομάκια τα οποία μας θύμισαν ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Όμως εκείνο που χαρακτηρίζει την πόλη αυτή είναι το αλιευτικό της λιμάνι. Πήγαμε στην ψαραγορά που έρχονται ολόφρεσκα και ολοζώντανα τα ψάρια από τα αλιευτικά και μας άνοιξε η όρεξη. Έτσι καθίσαμε σε ένα από τα δεκάδες μικρά υπαίθρια εστιατόρια, διαλέξαμε τα ψαρικά που θέλαμε και μας τα έψησαν. Ήταν από τα ωραιότερα φαγητά που κάναμε στο Μαρόκο και μάλιστα σε εκπληκτικές τιμές. Μετά το φαγητό περπατήσαμε ξανά λίγο στην πόλη και εγώ προσωπικά έκανα μια βουτιά στον Ατλαντικό. Η αμμώδης παραλία βρίσκεται ακριβώς μπροστά στην παλιά πόλη και είναι ονειρεμένη. Χρειάζεται μόνο προσοχή γιατί ο Ατλαντικός δεν αστειεύεται. Τα κύματα είναι άγρια και εύκολα μπορεί να σας παρασύρουν.
ΟΥΡΙΚΑ. Η πανέμορφη κοιλάδα στους πρόποδες του Άτλαντα με τις βερβερικές παραδόσεις.
Όσο περνούν οι μέρες στο Μαρόκο τόσο πιο πολύ το ερωτευόμαστε. Σήμερα ανηφορίσαμε προς το βουνό Άτλας στην κοιλάδα Ουρίκα. Μια ώρα απόσταση από το Μαρακές βρεθήκαμε σε μια παρθένα περιοχή όπου ζουν Βέρβεροι με έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής. Επισκεφθήκαμε ένα βερβερικό σπίτι. Η οικοδέσποινα Φατίμα μας υποδέχθηκε με αληθινό χαμόγελο και ζεστό τσάι. Το σπίτια όλα είναι κτισμένα με πέτρα και λάσπη. Πλένουν τα ρούχα με τα χέρια με νερό που ρέει από τον ποταμό και μαγειρεύουν ακόμα με ξύλα. Μας προσέφεραν και αυθεντικό βερβερικό πρωινό. Ζεστό χειροποίητο ψωμί, βούτυρο από τις αγελάδες τους και μέλι της περιοχής. Αυτή η επαφή με το αυθεντικό μας έδωσε πολλή ενέργεια, ευτυχία και ευγνωμοσύνη. Γιατί η μεγαλύτερη ομορφιά της ζωής κρύβεται στα απλά πράγματα.
Στην Ουρίκα είδαμε ανθρώπους χαμογελαστούς, ήρεμους και πρόσχαρους. Με το αυτοκίνητο διασχίσαμε αρκετά μικρά αγροτικά χωριά και σταματήσαμε στον δρόμο για να αγοράσουμε το πεντανόστιμο ζεστό ψωμί των βερβέρων, το τάφαρνουτ, που το ψήνουν οι γυναίκες σε φούρνους πάνω σε πέτρες. Με πόση γλυκύτητα και καλοσύνη μας υποδέχθηκαν δεν φαντάζεστε. Κάτι άλλο υπέροχο στα χωριά αυτά είναι τα υπαίθρια εστιατόρια και οι καφετέριες που έχουν στηθεί κατά μήκος του ποταμού. Είχαν πολύχρωμα χαλιά στρωμένα στη γη, πολύχρωμα μαξιλάρια, χαμηλά τραπεζάκια, φανταχτερά τραπεζομάντηλα στημένα ακριβώς δίπλα το ποτάμι. Το απόλυτο μέρος για ξεκούραση και περισυλλογή. Γενικά η Ουρίκα ήταν μια από τις ομορφότερες εμπειρίες μας στο Μαρόκο. Αυτός ο παράδεισος βρίσκεται τόσο δίπλα στο θορυβώδες Μαρακές που αναρωτιέσαι πώς δεν έχει επηρεαστεί από την εξέλιξη. Και η πιο εύλογη απάντηση είναι το ότι οι βέρβεροι είναι τόσο προσκολλημένοι στις αξίες και στην παράδοσή τους που τίποτα δεν τους συγκινεί. Απλά υπέροχοι.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Οι μέρες στο Μαρόκο πέρασαν πολύ γρήγορα. Ένας προορισμός γεμάτος αντιθέσεις, εικόνες, παράδοση, μοναδική αρχιτεκτονική. Αλήστου μνήμης όλη αυτή η εμπειρία. Η περιδιάβασή μας στις πόλεις και στα χωριά γέμισε την ψυχή μας ευγνωμοσύνη που είδαμε όλα αυτά τα θαυμάσια μέρη. Σίγουρα δεν μπορέσαμε να δούμε την άλλη πλευρά της χώρας, τη ζωή στην έρημο και τις πόλεις πίσω από το όρος του Άτλαντα γιατί το Μαρόκο δεν εξαντλείται σε ένα ταξίδι. Είναι τόσα πολλά αυτά που προσφέρει. Έχει τον δικό του παλμό που χτυπάει τόσο έντονα εκεί στη βορειοδυτική πλευρά της Αφρικής. Με τη γοητεία του έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομα του με το αυθεντικό και το εξωτικό. Αν σας αρέσουν τα πολιτισμικά ταξίδια στο βασίλειο αυτό πρέπει είναι η επόμενη πτήση σας.
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟ PLUTON TRAVEL ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟΣΟ ΑΨΟΓΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΥΤΟ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΕΜΙΖΑΜΕ ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΙΤΟΥΡΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΞΕΝΑΓΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΕΙΣΔΥΣΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΟΚΟΥ. ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ MARRAKESH TRAVEL EXPERTS & EVENTS ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΗΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΑΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΣΗ.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΟΚΟΥ. Ο Μοχάμεντ ο ΣΤ’ (Μοχάμεντ μπεν αλ-Χασάν) 18ος βασιλιάς από τη δυναστεία των Αλεβιτών, διαδέχθηκε τον πατέρα του Χασάν Β´ το 1999 και θεωρείται ένας από τους πιο προοδευτικούς κυβερνήτες στην ιστορία της χώρας. Συνέστησε τον κώδικα Mudawana μέσω του οποίου μεταρρύθμισε και θέσπισε το οικογενειακό δίκαιο. Ειδικά από αυτό έχουν επωφεληθεί οι γυναίκες με τα προνόμια και τις ελευθερίες που τους δόθηκαν, όπως το δικαίωμα να παντρευτούν εκείνον που αυτές επιλέγουν, δικαίωμα στο διαζύγιο, συμμετοχή στην πολιτική και την ανάπτυξη της χώρας και της οικονομίας κ.ά..
ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ: Ο καιρός στο Μαρόκο είναι γενικά ήπιος και οι καλύτερες εποχές για να το επισκεφτείτε είναι όλες εκτός από το καλοκαίρι που η θερμοκρασία ανεβαίνει υπερβολικά και η ζέστη δεν αντέχεται. Ο χειμώνας είναι μαλακός και πιο ήσυχος από τουρισμό.
Η ΩΡΑ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ: Η ώρα στο Μαρόκο τώρα είναι αυτή.
TIPS: ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΤΟΤΕ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΜΕ ΜΙΑ ΝΤΟΠΙΑ SIM CARD ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ROAMING. ΔΕΝ ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΘΕΙΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΟ CASABLANCA MOHAMMED V AIRPORT. ΤΡΕΙΣ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΕΚΕΙ. ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΜΕ ΤΗΝ MAROC TELECOM ΚΑΙ ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΛΥΜΜΕΝΟΙ. ΜΕ €10 ΕΙΧΑΜΕ 10GB ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΛΗΨΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΣΟΚΑΚΙΑ ΣΤΗ ΜΕΔΙΝΑΣ ΤΗΣ ΦΕΣ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΔΕΝ ΠΙΙΑΝΕΙ).
TIPS: ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ. ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΟΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΤΙΡΑΜ (MAD) ΚΑΙ Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΟΥ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ. ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΑ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΙΣΘΗΤΑ ΠΙΟ ΚΑΛΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ. ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΦΑ ΚΑΙ ΤΟ ΩΜΕΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΑΣ ΣΤΙΣ ΜΕΔΙΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ. ΑΝ ΞΕΜΕΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΝΤΙΡΑΜΣ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ. (100 MAD – 10 EURO)
TIPS: ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ. ΜΗΝ ΠΕΙΘΕΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΤΕ. ΛΕΝΕ Ο,ΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΒΕΙ. ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΠΑΖΑΡΕΥΕΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ. ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 50-60% ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΙΜΗ. ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΤΕ ΦΥΓΕΤΕ. ΤΟ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΜΟΛΙΣ ΦΥΓΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΦΩΝΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΔΩΣΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ. ΑΝ ΟΧΙ, ΤΟΤΕ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΙΠΑΝ ΑΥΤΟΙ.